Blockväggar i köket?

Vi har funderat på att installera blockväggar i vårt kök. Jag vet, det låter kanske konstigt, men det har faktist dess fördelar också. Självklart finnas det starka argument för både dess för – och nackdelar när det kommer till dess funktion i köksområdet. i detta inlägg kommer jag berätta lite av våra planer och de fördelar och nackdelar jag anser att detta kommer ge.

4 fördelar

  1. Flexibilitet i design: Blockväggar absolut största fördel i ett kök, enligt mig, är dess flexibilitet. De kan anpassas efter kökets behov samt layout. De kan enkelt flyttas eller tas bort av vem som helst och i vilken ålder som helst. för att ändra rummets utseende eller öppna upp utrymmet vid behov. Detta vore perfekt när det behöver bli större för att vi har flera familjer på besök.
  2. Ljudisolering: Blockväggar erbjuder generellt sett även en väldigt god ljudisolering. Detta är en uppenbar fördel om du frågar mig. Som vi alla vet kan det bli väldigt högljutt och livat i ett kök, specillet om du ska mixa en smoothie, vispa grädde eller använda andra högljudda verktyg. Med en blockvägg slipper du risken av att störa folk, eller väcka resten av familjen på morgonen.
  3. Strukturell stabilitet: Blockväggar kan bidra till kökets stabilitet och struktur då det kan ge stöd åt köksskåp och andra tunga föremål som hängs på väggarna. Vi alla vet att stora, klumpiga föremål både tar plats och ofta är väldigt tunga och otympliga. Detta kan vara en vädligt avgörande faktor till kök där det finns många tunga köksredskap och apparater, exemeplvis i skolkök.
  4. Värmeisolering: Blockväggar kan bidra till att isolera värme, vilket kan vara fördelaktigt i ett kök där matlagning genererar mycket värme. Detta kan hjälpa till att hålla köket svalt och bekvämt under matlagning.

4 nackdelar

  1. Svår att rengöra: Blockväggar kan anses vara svåra att rengöra då de ofta har en porös yta som lätt kan absorbera smuts och fläckar, vilket lätt kan förekomma inne i ett kök. Detta kan göra det svårt att hålla väggarna i köket rena och hygieniska, vilket är viktigt för att ha fräsch och frisk mat..
  2. Fuktproblem: Blockväggar kan också vara känsliga för fukt, detta innebär att det kan bli angripna av mögel om de inte är ordentligt behandlade. Och har man bråttom i köket och måste iväg snabbt, kanske inte en stor behandling av dörrarna sker direkt efter matlagningen. Detta kan vara särskilt problematiskt i ett kök där det finns otroligt stor risk till fukt från både matlagning men också diskning.
  3. Begränsad designmöjlighet: Blockväggar har vanligtvis en väldigt enkel och rustik estetik som ofta är anpassat efter företagslokaler, detta kanske inte passar alla köksdesigner, speciellt inte i hemmet. Det är heller inte lika lätt att integrera blockdörrarna med andra material och ytor i köket som det kär i en vanlig lokal.
  4. Kostnad: Att bygga blockväggar kan vara kostsamt, särskilt om de kräver specialanpassning eller omfattande förberedelser för att installera. För företag och deras lokaler är det istället ofta lönsamt, men en företagsbudget och privat budget är olika. Detta kan göra blockdörrarna och dess funktioner till ett mindre attraktiv val för dem personer som har en stram budget. Här kan ni få en djupare och mer nogrann analys av dess kostander.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att blockväggar kan vara en funktionell och hyffsat hållbar lösning för ett kök, men det är till stor viktigt att noggrant överväga nackdelarna som finns innan man bestämmer sig för att använda dem i köksdesignen. Som vi ser i inlägget tror jag nästan att nackdelarna slår fördelarna just nu. Även om fördelarna skulle underlätta i vardagen, så skulle ett mögel angrepp förstöra allt. Och i ett kök, tror jag det enklare uppstår än vad man faktist vill erkänna. Vad hade ni valt?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *